Articolul de mai jos este un omagiu adus curiozitatii. Adica acelui impuls datorita caruia intram de multe ori in belele (ca in povestile cu "poti intra in orice incapere a palatului, numai in aceea nu...").
Insa, de cele mai multe ori, curiozitatea ne face mai constienti de ceea ce ne inconjoara si, implicit, de noi insine. Ce are curiozitatea cu nutritia? Pai, ne invata, printre altele, sa nu luam lucrurile de-a gata. Sau, cel putin, sa mergem un pas mai departe fata de ceea ce e crezut de multa lume. Sa iesim din zona de confort a cunoasterii superficiale.
Pentru asta, ii dedic curiozitatii o oda in metru Web 2.0. - in 20 de versuri numerotate si fara rima. Se numeste „DE ACUM VEI STI CA”.
- Fructele autohtone cu cel mai ridicat continut de antioxidanti sunt fructele de padure, in special catina si afinele.
- Vanilia taie pofta de dulciuri.
- Oasele mici de sardina reprezinta o excelenta sursa de calciu ce poate fi usor asimilat de catre organismul uman.
- Violetul si albastrul taie senzatia de foame.
- 15-20 de minute de expunere la soare a pielii (fata, gat, maini) la interval de 2 zile sunt suficiente pentru ca organismul uman sa produca necesarul de vitamina D.
- Curmalele deshidrate sunt cele mai dulci fructe.
- Nu putem recunoaste gustul mancarii fara miros.
- Cele mai importante alimente care pot provoca alergii sunt: laptele, ouale, faina cu gluten, soia, pestele, fructele de mare, capsunele, arahidele.
- Odata cu inaintarea in varsta putem manca mai usor alimente mai amare.
- Restaurantele de tip fast-food folosesc predominant culorile rosu, galben si portocaliu pentru ca acestea stimuleaza foamea.
Citeste articolul integral pe Nutripedia
Autor: Nutripedia
2294 citiri
4 comentarii
Comentariu scris de KENTU 2012-02-23 07:51:00
Dreptul la replica!
M-am decis sa ii raspund cu o replica in 20 de strofe si ceva(+rimele de rigoare) numita “SI TOTUSI …”, autorului curiozitatii odei in metru Web 2.0. – in 20 de versuri numerotate si fara rima numita „DE ACUM VEI STI CA ...”,
1. Fructele autohtone cu cel mai ridicat continut de antioxidanti sunt fructele de padure, in special catina si afinele.
1.
Este tabu subiectul ce-ai deschis.
Ma rog, … urmeaza-ti cursul.
Tu prin paduri esti un proscris.
Dar, ce te faci cu ursul?
2. Vanilia taie pofta de dulciuri.
2.
Vanilia ce-o simt cand trece,
Pasind parca pe luciuri,
N-o sesizez, ma lasa rece,
Dar nu-mi taie pofta de “dulciuri”!
3. Oasele mici de sardina reprezinta o excelenta sursa de calciu ce poate fi usor asimilat de catre organismul uman.
3.
Vai de amarul ei sardina,
Ca ea atatea oase n-are.
Astept tacut, chiar in surdina,
O alta sursa de … recalcinare.
4. Violetul si albastrul taie senzatia de foame. (1)
4.
Stand linistit, la o sueta,
Albastrul cer vad peste claie.
Dar vad “flacara violeta”
Si foamea totusi, nu se taie!
5. 15-20 de minute de expunere la soare a pielii (fata, gat, maini) la interval de 2 zile sunt suficiente pentru ca organismul uman sa produca necesarul de vitamina D.
5.
Toata ziua arsi de soare,
Somalezii stau ciorchine.
Asa ca ma-ntreb eu: Oare,
Au surplus de vitamine?
6. Curmalele deshidrate sunt cele mai dulci fructe.
6.
Curmale deshidratate?
Dulci? Dar de le prinde bruma?
Simt ceva in gat mai frate … .
De-al cui fruct vorbim acuma?
7. Nu putem recunoaste gustul mancarii fara miros.
7.
Despre “gust”, asa, in gluma,
Chiar nu vreau sa fiu ursuz.
Dar, daca “marfa” este buna,
O “recunosc” si dup-auz!
8. Cele mai importante alimente care pot provoca alergii sunt: laptele, ouale, faina cu gluten, soia, pestele, fructele de mare, capsunele, arahidele.
8.
Alergia ma apuca,
Simt ca-mi ies si doua coarne!
Daca sunt oricum pe … duca,
Ramane sa mananc … carne.
9. Odata cu inaintarea in varsta putem manca mai usor alimente mai amare. (2)
9.
Vorbesti din experienta?
Oare dulce ti-a fost viata?
Ori e de la abstinenta?
Vezi sa nu te-apuce greata!
10. Restaurantele de tip fast-food folosesc predominant culorile rosu, galben si portocaliu pentru ca acestea stimuleaza foamea. (1)
10.
Fast-food-urile ne-nvata,
Codurile de culori.
Rosu, galben vad in fata,
Cand privesc profund prin nori.
Azi mananc fara sa stiu,
Chiar si supa cu … crutoane.
Dar cand vad “portocaliu”,
Eu doar negru vad de foame!
11. Un adult poate trai fara mancare aproximativ 30-40 de zile, in timp ce fara apa poate supravietui cel mult o saptamana.
11.
Mancarea e fudulie.
Apa? Am destula-n “trunchi”.
Chiar nu e anomalie!
Nu-i buna nici la genunchi!
12. Putem simti gustul mancarii doar dupa ce este amestecata cu saliva.
12.
Poate-s eu mai nesimtit.
Mestec mult . Sau … doar o data.
Dar, mancare de-am primit,
Prefer sa nu fie … scuipata!
13. 100g de broccoli proaspat contine aceeasi cantitate de vitamina C ca in vreo 25 de mere.
13.
200 si 50 din merele noastre coapte,
Spui ca e echivalent
Cu un Kil cules in “noapte”,
De broccoli “succulent”?
14. Muzica lenta ascultata pe fundal ne face sa mancam mai incet. (3)
14.
S-ascult muzica de-ascet?
Parca ma apuca frica.
Decat sa mananc incet,
Mai bine mananc … nimica.
15. Conform standardelor internationale cafeaua decofeinizata mai contine 3% cofeina, iar in UE procentul este de doar 0,1%.
15.
Vrei sa-ti bei cafeaua tare?
Cofein-ai vrea, dar nu e.
Ai baut peste hotare?
Nu uita! Traim in UE.
16. Ciocolata este unul dintre cele mai importante alimente cu efect antidepresiv.
16.
Ciocolata zici ca-i sefa?
Antidepresiv de vaza?
Un chirurg,, cand face-o grefa …
Prin grasime-l … enerveaza!
17. Grapefruit-ul cu miez rosu contine mai multe substante antioxidante decat cel cu miez galben.
17.
Antioxidant galben sau rosu,
Poti sa-l iei de unde-i vrea!
Dar ascult-aici pe “mosu”:
Auzit-ai de cafea?
18. Calciul din legume precum broccoli, varza, gulie, conopida este mai usor asimilabil in organismul uman chiar decat cel din lactate.
18.
Calciul, cel din lactate
Sau din branza-ti cade greu?
Nu uita un lucru, frate!
“Producem” asta mereu!
Conopida si broccoli?
Varza ori guile coapta?
Nu ma las eu prada bolii!
Sunt carnivor! N-o spun in soapta!
19. Fierul se absoarbe mai bine in prezenta viataminei C.
19.
FE+C e chintesenta?
Pai, … lamaia este acra,
Fieru-asigura prezenta,
Unde-i teoria-ti sacra?
20. Fructele cu cea mai mare cantitate de apa sunt capsunele, urmate de pepenele verde si struguri.
20.
Capsuni, pepeni verzi sau struguri?
Vezi sa nu te doara fierea!
Recomand ceva din muguri.
Cel mai bun produs! Da … berea!
Vasile Chende(aka KENTU)
23.02.2012
Comentariu scris de andrEEa 2012-02-23 08:06:47
Fain
RASPUNDE
Comentariu scris de Copilul Cel Istet 2012-02-23 12:24:51
Faine ambele ... "articole".
RASPUNDE
Comentariu scris de Nutripedia 2012-02-23 12:34:48
Kentule, m-ai dat pe spate!
Desi nu esti o tigara
Versurile tale toate
M-au calmat din cale-afara!
Sfaturile tale insa nu sunt tocmai de urmat
Fiindca stilul tau de viata pare nu prea cumpatat.
Eu voi scrie-n continuare despre lucruri sanatoase
Fie ca vorbim de papa sau de calciul de prin oase.
Te astept oricum pe Facebook printre fanii dedicati
Sa ne mai tratezi c-o gluma cand suntem prea incruntati.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu